Otvoren X festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“

Javni ServisMart 28, 20195min0
boom93-logo.jpg
Prvu predstavu na festivalu je izveo domaćin, pozorište „Bata Bulić“, premijerom predstave „Sumnjivo lice“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Miloš Jagodić.

Prvu predstavu na festivalu je izveo domaćin, pozorište „Bata Bulić“, premijerom predstave „Sumnjivo lice“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Miloš Jagodić.

Festival je otvorio predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić i obratio se prisutnima u prepunoj hali kulturno-prosvetnog centra:„Dragi sugrađani, poštovani glumci, porodico Dragoljuba Milosavljevića Gule,Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u ime Opštine Petrovac na Mlavi, grada domaćina i u svoje lično ime.Našoj matičnoj ustanovi kulture i pozorištu „Bata Bulić“ čestitam jubilarne, desete „Guline dane“. Hvala vam na svemu što činite za promociju kulture u našem gradu.Želeo bih da pozdravim i poželim dobrodošlicu dragim gostima iz Tuzle, Bogatića, Кovina, Jagodine, Berana i Beograda. Hvala što svoj talenat i entuzijazam za glumom delite sa petrovačkom publikom.Misija pozorišta nije samo kritička, mada je i ona jako važna, ali ona najvažnija misija je očuvanje univerzalnih ljudskih vrednosti, morala, empatičnosti i duhovnosti. Takođe, ne smemo zaboraviti i odgovornost koju pozorište ima prema deci. Deca vrlo lako pamte i brzo upijaju, tako da je na pozorištu i velika pedagoška odgovornost. Na kraju, odlazak u pozorište nekada treba biti i oslobođen tereta svakodnevnice, da podstiče maštu, kreativnost i omogući opuštanje. A ukoliko vam ovo nisu dovoljni razlozi da posećujete pozorište, onda, kao što je rekao Branisalv Nušić “ U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, nego gledati pozorišni komad u životu“

Uprava opštine Petrovac na Mlavi je veoma svesna značaja pozorišta u kulturnom i društvenom životu ljudi. Zato se trudimo da podržimo i osnažimo kulturnu scenu Petrovca.

Mi smo i dužni da to činimo u čast našeg sugrađanina Dragoljuba Milosavljevića- Gule, velikog glumca i skromnog čoveka. Iako je veliki deo života proveo u Beogradu, uvek se vraćao Petrovcu.Ostala je upamćena njegova čuvena replika iz serije Salaš u Malom ritu: „Jel se vi mene sećate?“, a naša je uloga da upravo očuvamo sećanje na ovog velikana srpskog pozorišta i kinematografije.U nadi i uverenju da će i ovogodišnji festival svojim kvalitetom potvrditi već stečeni renome, a učesnicima dati podsticaj za nova ostvarenja, otvaram 10. smotru glumačkih ostvarenja “ Gulini dani „.“

Odlukom stručnog žirija za najboljeg glumca prve večeri festivala izabran je Saša Radivojević koju je zaslužio izvanrednom glumom lika Alekse Žunjića, koji se tom prilikom zahvalio mnogobrojnoj publici i svojim kolegama, članovima pozorišta „Bata Bulić“ na podršsci.

Program predstava na festivalu u narednim danima:

Utorak 26. mart: “Drafteatar” Tuzla, Republika Bosna i Hercegovina – predstava “Evropejci”, po tekstu Miroljuba Nedovića, a u režiji Dragana Stajića.

Sreda 27. mart:  “Janko Veselinović” Bogatića – predstava “Policajci”, u režiji Ivana Tomaševića.

Četvrtak 28. mart: Amatersko pozorište Кovin – predstava “Hamlet u selu Mrduša Donja”, po tekstu Ive Brešana, a u režiji Jovana Grujića.

Petak 29. mart: Gradsko pozorište Jagodina – predstava “Pidžama za šestoro”, po tekstu Marka Кamoletija, a u režiji Velimira Mitrovića.

Subota 30. mart: Centar za kulturu Berane – predstava “Ne mogu da platim i neću da platim”, po tekstu Žorža Fejdoa, a u režiji Gorana Bjelanovića.

Nedelja 31. mart: Narodno pozorište Beograd – predstava “Frenki i Džoni”, koju je režirala Tea Pukarić po tekstu Terensa Mek Nelija.


Članak je prenet sa ove stranice.