Nenad Radosavljević: Komentar dana

Javni ServisOktobar 25, 20184min00
pic-1024x576.jpg
<p>Komentariše: Nenad Radosavljević</p> <p>Gani Tači, stariji brat kosovskog predsednika Hašima Tačija, postao je poznat široj javnosti tek posle rata na</p>

Gani Tači, stariji brat kosovskog predsednika Hašima Tačija, postao je poznat široj javnosti tek posle rata na Kosovu, a od juče je i zvanično nasilan, pošto je priveden nakon što se potukao sa dvojicom ljudi usred sastanka u kosovskom birou za osiguranje. To mu nije prva javna tuča, s obzirom da se pre nekoliko godina, opet fizički, obračunavao sa nekadašnjim direktorom kosovske Pošte, koga je tada udario pesnicom u glavu.

I naš brat se potuče ali ne da pesnicu u glavu nego dobije pendrek u leđa.

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da niko nema razloga da se plaši transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema hrabrosti da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda.

Pa nema kad’ da nam objašnjava. Pa vidiš li šta rade Đilas, Šolak, Jeremić, Obradović…? Hoće bre da hapse, da vešaju da siluju… Mora zemlju od njih da spašava… A Kosovo? Pa još pre dva meseca je rekao da Srbija tamo nema ništa. E a kada se sa ovim njegovim zlikovcima obračuna onda će da vidi da nama preostalim Srbima, gore dole 120000, crkvama, grobljima, manastirima itd. obezbedi taj metar što je isto tada obećao.

Metju Palmer je rekao da američka administracija u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine „nema crvenih linija“, ali i da Vašington „neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum koji dve strane postignu“. Prema Palmeru, bilo bi „pogrešno verovati da će konačni sporazum sadržati samo moguću korekciju granica ili razmenu teritorija“. Naveo je da „samo zato što dvojica predsednika postignu sporazum, to ne znači da će biti primenjen“ i da „predsednici moraju da osiguraju da sporazum prođe odgovarajuće mehanizme za odobravanje“.

I ja stvarno nemam više snage da ovo što američki zvaničnici već deseti put ponavljaju, vrlo jasno, po deseti put podvlačim i naglašavam. Ne vredi i ne vredi. Na slavama, sedeljkama, na Pinku, po kafanama, stručnim forumima i okruglim stolovima “teraju” staru priču.

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj tvrdi da bi Priština trebalo da „revidira odnose s EU ukoliko ove godine ne bude doneta pozitivna odluka o viznoj liberalizaciji“.

Revidiranje odnosa je inače dobro poznata, oprobana strategija dovođenja u red neodgovornih od kojih zavisiš.

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da „dovodi vojsku“ da zaštiti državnu granicu dok karavan sa migrantima iz centralnoameričkih zemalja nastavlja put ka SAD.

Uopšte nije pametno da budeš razvijena zemlja. Najbolje kao mi. Kod nas se ni sami ne zadržavamo dugo.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.


Članak je prenet sa ove stranice.