U Leskovcu počeo Festival amaterske pozorišne režije

Javni ServisNovembar 2, 20183min00
320x0_Vlastimir-Velisavljevic-novembar-2018-foto-Bojana-Antic-1.jpg
Leskovac će u narednih 5 dana ugostiti amaterske pozorišne trupe iz Sremske Mitrovice, Požarevca, Jagodine, Lebana i Blaca koje će se smenjivati na sceni Leskovačkog kulturnog centra.

Leskovac će u narednih 5 dana ugostiti amaterske pozorišne trupe iz Sremske Mitrovice, Požarevca, Jagodine, Lebana i Blaca koje će se smenjivati na sceni Leskovačkog kulturnog centra.

Festival amaterske pozorišne režije otvorio je glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević koji je, kako sam kaže, počeo od amaterizma, a dogurao do toga da igra u adaptacijama “velikog autora” Vilijama Šekspira. Festival otvorio poznati srpski glumac Vlastimir Velisavljević; foto: B. A.

Ovim mladim ljudima bih poručio – starajte se da ne prekoračite granice prirode, jer svako takvo prekoračenje predstavlja smrt za glumu čiji je zadatak bio i jeste da bude ogledalo života i prirode, da lepoti pokaže njeno pravo lice, a poroku njegovu sopstvenu sliku. S tom namerom neka počne ova svečanost! – rekao je Velisavljević.

I ove godine predstave koje će se igrati u takmičarskom delu birao je direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović, dok će predstave ocenjivati tročlani žiri – reditelji Isidora Goncić i Predrag Stojmenović i glumac Ivan Janković.

Oni će odlučivati o tome kome će pripasti nagrada za najbolju režiju “Dragan Dimitrijević”, koja od prošle godine ima i novčani deo od 50.000 dinara.

Novina na ovogodišnjem FAPOR-u, kažu organizatori, je gost festivala – profesionalno pozorište, a ideja je da se leskovačkoj publici približe ostvarenja profesionalnih trupa iz čitave Srbije.

Ove godine to je Kruševačko pozorište koje će se publici predstaviti izložbom fotografija 70 godina pozorišta u Kruševcu 1946 – 2016, a koju publika može videti za vreme trajanja festivala – kažu organizatori.

Inače, Festival amaterske pozorišne predstave počeo je predstavom Upoznaj mog tatu pozorišta Slavija iz Beograda.

Podsetimo, ulaz za sve predstave je besplatan, a večeras je na repertoaru komad Niz prugu u izvođenju trupe Dobrica Milutinović iz Sremske Mitrovice. Na festivalu će biti izvedeno ukupno 5 predstava, a sve se igraju u sali Leskovačkog kulturnog centra.


Članak je prenet sa ove stranice.