Četiri elektora za manjsinske izbore

Javni ServisOktobar 31, 20182min0
borce_velickovski_1_foto_mc.rs_-1.jpg
Pripadnici makedonske nacionalne manjine u nedelju 4. novembra će, zajedno sa Crnogorcima, Hrvatima i Rusima, svoj Naconalni savet birati elektorskim putem. 

Pripadnici makedonske nacionalne manjine u nedelju 4. novembra će, zajedno sa Crnogorcima, Hrvatima i Rusima, svoj Naconalni savet birati elektorskim putem. 

Prema poslednjem popisu 2011. godine, u Srbiji je bilo 22.755 pripadnika makedonske nacionalne manjine, od čega u Pčinjskom okrugu 435.

Kako je u Poseban birački spisak upisano njih oko 8.000, što je manje od zakonskih 40 odsto, Makedonci će zato, na izborima zakazanim za 4. novembar, glasati elektorski.

Elektor može biti svaki pripadnik ove manjine, upisan u Poseban birački spisak, koji prikupi najmanje 45 potpisa podrške, overenih kod notara.

U celoj Srbiji biće 79 elektora, a najviše iz Jabuke kod Pančeva – čak 20, gde živi najviše srpskih Makedonaca.

Borča Veličovski

Elektori će predsednika birati na Skupštini koja je zakazana u nedelju, 4. novembra u Beogradu, a kako sada stvari stoje, ubedljivo najjači kandidat za predsednika, možda čak i jedini, biće sadašnji predsednik Borče Veličkovski.

Makedonci na jugu Srbije su odlučili da na izborima nastupe sa četiri elektora koji će svoju podršku dati sadašnjem predsedniku Borčetu Veličkovskom iz Pančeva.

Mesec dana posle izbora biće konstituisan novi Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine, koji ima 23 člana, a kandidat iz Pčinjskog okruga je Peco Risteski, sadašnji predsdnik Izvšnog odbora.


Članak je prenet sa ove stranice.