Belopalančani se zadužuju još 107 miliona dinara

Javni ServisNovembar 2, 20183min00
1280x0_opstina-palanka-foto-Lj-F-2-1-1280x960.jpg
Belopalančani se zadužuju još 107 miliona dinara

Da bi refinansirala postojeća kreditna zaduženja, Opština Bela Palanka podići će novi kredit od 107 miliona koji će građani otplaćivati narednih 5 godina. Predsednik Opštine Goran Miljković kaže da je još jedan razlog uzimanja kredita i realizacija nekih kapitalnih projekata, dok opozicija tvrdi da je to novi namet građanima Bele Palanke.

Ideja rukovodećih ljudi Bele Palanke je da se u naredne 2 godine odradi desetak projekata koji bi bili od značaja za sve Belopalančane, poput sređivanja Doma zdravlja i seoskih ambulanti, kao i rekonstrukcije ulične rasvete.

Predsednik Opštine Goran Miljković objašnjava da će se realizacija tih projekata vršiti iz različitih izvora, ali da je potrebno i učešće same Opštine.

Kredit se uzima da bi se refinansirali postojeći krediti koje imamo, a koji iznose oko 100 miliona dinara. Novi kredit je sa grejs periodom na godinu dana, a sa rokom vraćanja od 5 godina. Razlog je taj što u naredne 2 godine nameravamo da realizujemo neke kapitalne infrastrukturne projekte, u vrednosti oko 500 miliona dinara – kaže Miljković.

Sa novim kreditom, novac iz tekućih prihoda će se koristiti za infrastrukturne projekte, a prethodni krediti će se refinansirati novim.

Ipak, na sednici Skupštine na kojoj se izglasala odluka o uzimanju kredita, odbornici opozicije bili su protiv takve odluke, jer je to, po njima, novi namet građanima koji će povući i neke druge mere.

Verovatno će povećati porez na imovinu i još više će se proglasiti gradsko građevinske zemljište na uštrb poljoprivrednog, tamo gde se nije radila infrastruktura. Smatramo da je novac mogao da se umanji sa drugiih stavki i da se ne uzima kredit. Mi ćemo ove godine ući u dužničko ropstvo, zabrinjavajuće je da stručne službe u Opštini o tome ne obaveštavaju predsednika Miljkovića – kažu u opoziciji.

Među kapitalnim infrastrukturnim projektima je i rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja kišne kanalizacije, kao i rekonstrukcija Ustanove kulture “Remizijana”, na čijem čelu je uz kršenje zakona kao vršilac dužnosti ostao Mihajlo Sokolović.

Za novo zaduživanje glasali su odbornici vladajućeg SNS-a, dok su protiv bili odbornici opozicije.


Članak je prenet sa ove stranice.