Bobočka-jedna od najfascinantnijih ženskih likova hrvatske književnosti

Javni ServisOktobar 19, 2018
DSC_0449-696x467-1.jpg

Foto: NPTK CK Zoran Radmilović

Sredinu Festivala malih pozorišnih formi, obeležila je sjajna drama ,, Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ u izvodjenju kazališta Moruzgva iz Zagreba.Dramu je po romanu Miroslava Krleže ,,Povratak Filipa Latinovića“ napisala Ana Tonković Dolenčić a u ulozi Bobočke-fatalne Krležine literarne persone gledali smo Eciju Ojdanić-osnivačicu kazališta Moruzgva i jednu od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se do sada dva puta okušala u Krležinim dramama: kao Melita u ,,Ledi“ i kao Anka u ,,Kraljevu“.Uz Eciju Ojdanić u predstavi glumi i Vilijam Miličević kao Filip,dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

,,Povratak Filipa Latinovića“ smatra se prvim hrvatskim modernim romanom. Krleža je u njega utkao svoja promišljanja o modernom slikarstvu, a sve to kroz lik rastrzanog i nestabilnog umetnika. U njegov život ušunjava se jedna dama sumnjivog morala. Ta dama je Ksenija Radajeva-Bobočka-naslovna junakinja ove predstave.Bobočkina sudbina je i mala studija o slobodi, gde se postavlja pitanje je li sloboda cilj ili samo sredstvo.

Foto: NPTK CK Zoran Radmilović

,,Svaka žena htela bi, barem na dan, biti uzbudljiva i slobodna kao Bobočka. Svaki muškarac hteo bi, bar na dan biti sa njom-reči su kojima Ecija Ojdanić opisuje lik koji tumači i dodaje:

,,Ja sam jako sretna što oživljavam jednu takvu zanimljivu,kontradiktornu žensku ličnost.Rad na ovoj monodrami shvatila sam kao studiju o slobodi ,zapravo koliko se isplati živeti da bi je imao.Dosta je teško i krvavo platila Boba taj svoj put, nošena nekom svojom unutrašnjom potrebom za rušenjem normi i nekonvencijalnim načinom života.Iako je prešla težak put od gradjanskog luksuza do siromaštva i bede, ona ostaje dosledna sebi nošena svojom unutrašnjom potrebom za ljubavlju i strašću- i to je ono što je fascinantno.“

Foto: NPTK CK Zoran Radmilović

Monodrama „ Bobočkina priča ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“, doživela je u ovih šest godina postojanja više od sto izvodjenja širom sveta. Predstava je ovenčana brojnim nagrada: grand pri u Bitoli,grand pri na Festivalu monodrame u Peći, nagrada u Ukrajini.

Pete večeri Festivala malih pozorišnih formi videćemo psihološku duodramu po motivima drame ,,Square One“ oskarovca našeg porekla Stiva Tešića.Igraju Ana i Miloš Tanasković, glumci Zaječarskog pozorišta Zoran Radmilović.

Izvor: NPTK CK Zoran Radmilović


Članak je prenet sa ove stranice.