Regioni

Južna i istočna Srbija

Izvođenje predstave “Pad” na pozorišnom festivalu “Metamorfoze” u Leskovcu izazvalo je brojne reakcije javnosti jer, kako su pojedini mediji objavili, glumac Branislav Trifunović u jednoj sceni cepa zastavu Srbije. Međutim, scena cepanja srpske zastave u toj predstavi ne postoji, kako je za list “Danas” objasnio reditelj predstave Kokan Mladenović.

Na sednici  Organizacionog odbora festivala „Dani Zorana Radmilovića“, kojom je predsedavao predsednik odbora, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, usvojen je  program 28. festivala, koji će u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biti održan od 18. do 25. oktobra.

U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu danas je, u prisustvu gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića i zastupnika Milomira Glavčića, novinara Mroljuba-Miša Dugalića, Milomirov unuk Goran Glavčić Hitnoj službi ove ustanove uručio je ključeve novog sanitetskog vozila „Fijat“ sa kompletnom opremom za transport bolesnika vredno 35.000 evra.

Sve vesti – Južna i istočna Srbija

Vojvodina

Sa Kristin Lord smo razgovarali o radu IREX-a u Srbiji i svetu, ali i o pravcima kojima se kreće profesionalno novinarstvo i njegovoj šansi za opstanak. Tom prilikom, urednik našeg portala Bojan Cvejić uručio joj je počasnu člansku kartu Danasovog Kluba čitalaca.

Broj medija civilnog društva u Srbiji iznosi gotovo 500, od čega je više od polovine osnovano u protekle tri godine.

Optimalan rezultat pregovora opozicije i vlasti, uz posredovanje EU, trebalo bi da bude saglasnost o promeni, poboljšanju medijskih i institucionalnih preduslova za početak izborne kampanje, ocenjuje analitičar Vladimir Goati. U intervjuu za Autonomiju, Goati kaže da je, kada su u pitanju medijska prava, to veoma teško izvodljivo jer je rok za izbore fiksiran Ustavom, ali smatra da je zahtev opozicije legitiman pošto su medijski uslovi upravo ti koji određuju rezultate izbora, dok je glasanje samo ratifikacija ranije zauzetih stavova.

Sve vesti – Vojvodina

Šumadija i Zapadna Srbija

Српска репрезентација је отпутовала јуче а Пурић ће се такмичити у конкуренцији дечака рођених од 2003. до 2005. године, те ће бити међу најмлађима у својој конкуренцији.

Komična i ozbiljna, temeljena na fikciji uz pomoć velikog ekrana, odlične glume i sjajne scenografije, “Šumadija” po tekstu dramskog pisca i doskorašnjeg marketinškog službenika Filipa Vujoševića, u režiji Maje Pelević, na lak i prijemčiv način i samu publiku dovodi do samospoznaje

To je priča o kojoj novinari sanjaju tokom karijere, kojom počinju vesti na svakoj televiziji u svetu, oko koje se novinari utrkuju da izveste i otkriju detalj više. To je priča koja govori o borbi pojedinca protiv moćnog sistema, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim još od borbe Davida protiv Golijata, a pride je povezana i sa intrigantnim tajnama o trgovini oružjem koje završava u rukama islamističkih terorista u Jemenu, sa podacima o enormnom bogaćenju privatnih firmi koje su povezane sa samim vrhom vlasti i o podjednako velikom, posledičnom, siromašenju državne fabrike, gde se nekoliko hiljada radnika suočava sa gubitkom posla zbog propadanja firme. Javni servis svih građana Srbije nije prozborio ni jednu jedinu reč o tome. RTS krije od građana najuzbudljiviju, najintrigantniju priču i, sa čisto novinarskog stanovišta, jednu od najvažnijih koje su se ove godine dogodile u Srbiji.

Sve vesti – Šumadija i Zapadna Srbija

Kosovo

Oktobar 19, 2019KosovoKossevSport

Odbor za hitna pitanja UEFA-e odlučio je da se reprezentacije Kosova i Rusije razdvajaju žrebom u svim narednim takmičenjima koje organizuje UEFA.

Oktobar 17, 2019KosovoKossevKultura

Premijere predstava „Slatki nemir“ i „Ničija deca“ u kojima uloge tumače glumci amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ biće odigrane sutra od 19 časova u Domu kulture u Gračanici.

Šuhrete Tahiri-Sulejmani, jedna od retkih žrtava ratnog seksualnog nasilja na Kosovu koja je javno progovorila o onome što joj se desilo, kaže da je prekinula ćutanje kako bi zatražla pravdu i iskazala solidarnost sa drugim žrtvama.

Sve vesti – Kosovo

Beograd

Oktobar 22, 2019BeogradDruštvoTalas

Akademija DW (DW Akademie), jutjuber Baka Prase i organizacija Levijatan su akteri najnovije drame na Jutjubu, ali za razliku od prethodnih, ova drama je uspela da izađe iz okvira Jutjuba. Čitava kontroverza je počela odlukom nemačke organizacije Akademija DW da finansijski podrži projekat posvećen kritici trendova na srpskoj Jutjub sceni. Vrhunac drame se dogodio kada su se članovi Levijatana, grupe za zaštitu životinja sa ekstremno desničarskim stavovima, pojavili u video Bake Praseta, jednog od najpopularnijih srpskih jutjubera. Čitava kontroverza povlači zanimljiva pitanja o uticaju jutjubera na mladu publiku, vršnjačkog nasilja i govora mržnje na ovoj platformi, a promocija grupe Levijatan je naročito problematična.

Oktobar 22, 2019BeogradDruštvoLICEULICE

Ona od izmena Zakona o porezima na imovinu mora da plaća i porez na imovinu, jer se zakup duži od godinu dana oporezuje ne samo za stanove koji se zakupljuju na tržištu, već i za socijalne stanove i stanove namenjenje stambenom zbrinjavanju izbeglica i interno raseljenih lica. Da, dobro ste pročitali, u Srbiji se plaća godišnji porez na socijalno stanovanje. Nešto kao porez na siromaštvo, samo što se tako ne zove.

Sagovornica Novog magazina Dragana Rakić ne bi trebalo da je nepoznata široj javnosti iako, kako se to kaže, živi i radi u provinciji. Tačnije, u Vršcu. Ali postala je prepoznatljiva po svojim tekstovima u novinama u kojima je govorila o maltretiranju kojem je izložena od lokalnih, razume se, naprednjačkih vlasti. Od prošle godine je potpredsednica Demokratske stranke.

Sve vesti – Beograd