Liceulice 67 – Da li je onlajn život imitacija života?

4. November 2020.
U temi broja otkrivamo kako su internet i društvene mreže promenili naše poslove i naše slobodno vreme, uticali na naše psihičko stanje i način na koji se infomišemo. Pored niza tekstova koji temu broja osvetljavaju s različitih strana, tu su i naše stalne rubrike i serijali posvećeni antidiskriminaciji i ljudskim pravima, očuvanju životne sredine i odbrani javnog interesa.
naslovnica-lul-67-Branko-Tmušić
Naslovna strana: Branko Tmušić

Kada je, pre nekoliko decenija, internet stidljivo postajao deo svakodnevice, malo ko je mogao da zamisli da će prerasti u toliko važan deo života. Ovoj temi smo, kao i uvek, prišli iz različitih uglova, nastojeći da uputimo čitaoce i na neke opasnosti internet-sfere kojih valja biti svestan, i na neke prednosti koje valja iskoristiti.

Tekstovi u okviru teme broja pisali su stručnjaci za digitalni maketing i nova zanimanja nastala u vreme ekspanzije interneta, psiholozi koji se bave uticajem interneta i društvenih mreža na mentalno zdravlje ljudi, novinari koji ukazuju na neslućene mogućnosti za njihovu (zlo)upotrebu u oblasti političkog života, književni kritičari koji opisuju nove pesničke i kratke forme nastale pod uticajem interneta.

  • Društvene mreže i svi naši onlajn životi. Da li je reč o novoj pojavi ili tek o modifikaciji oduvek prisutnih ljudskih potreba, ali i o tome kako te modifikacije značajno utiču na našu svakodnevicu, čitajte u tekstu Stefana Slavkovića.
  • Kakva se sadašnjost krije iza budućnosti? O tome koliko su i kako nove tehnologije i ekspanzija interneta promenili tržište rada kakvo smo donedavno poznavali piše Miloš Skokić.
  • Ne krivite internet, razumite ga! Psihološkinja Milica Lazić piše o tome koliko su utemeljene tvrdnje kako je korišćenje interneta pri vrhu liste uzroka različitih problema sa mentalnim zdravljem u zajednici.
  • O ulozi i značaju medija, kao i kako su povezani i koliko značajni kritička misao, istina i sloboda medija, za Liceulice govori Snježana Milivojević.
  • O tome šta se dešava kad društvene mreže počnu da se koriste umesto medija, kao dominantan izvor informacija, u ovom broju piše naš stalni saradnik Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole.
  • U okviru „Priča sa margine“ upoznaćete i jedno naše novo lice, Novosađanina Darka Rajevića, tihog glasnogovornika i ljubitelja knjiga.
  • „Efekat litice“ – tekst Marije Bingulac pobija teoriju o nedostatku motivacije kao uzroku dugotrajnog siromaštva i objašnjava barijere na putu ka inkluziji Roma na tržište rada u Srbiji.
  • U tekstu „Ima li zemlje za starce“, drugom iz serijala „Korona i margina“, Marko Lovrić istražuje kako je pandemija uticala na stare i dodatno otežala njihov ionako nezavidan položaj.
  • Pismo meni mlađoj („Nisam te izneverila, mala“) je napisala Dubravka Stojanović, opisavši na koji način je borba za osvajanje slobode u ranoj mladosti obeležila celi njen kasniji profesionalni i privatni život.
  • U  rubrici „Jugoslavija za početnike“ donosimo tekst slovenačkog sociologa i jednog od osnivača Levice, Marka Kržana – osvrt na prednosti i mane tri modela samoupravljanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Galerija: Ivane Aćimović – fotografije iz neformalnih kolektivnih centara u Srbiji.

Naslovna strana: Branko Tmušić

Ilustracije: Nikola Krivokapić, Branko Tmušić, Ksenija Pantelić, Jelena Jaćimović

Ovaj broj u digitalnom izdanju možete preuzeti u našoj internet prodavnici OVDE, i uz jedan klik čitajte dobro i činite dobro u isto vreme.

Članak je prenet sa portala Liceulice.

Click