Ne unosite paniku u organizam

15. March 2020.
Tri ideje su važne za „susret“ sa koronavirusom – da sačuvate glavu, novčanike i dostojanstvo. Za glavu će vam trebati sreća i malo preventive, za novčanike dosta opreza, a za dostojanstvo… e to je već stvar karaktera i vaspitanja.
Vasovic-2-3-2.jpg
Milenko Vasović. Foto: BIZLife

Piše: Milenko Vasović

Nemojte praviti budalu od sebe, ako stručnjaci kažu da je besmisleno nositi masku dok ste na otvorenom prostoru, šta će vam ista. Gledam snimak dvoje mladih, zaljubljenih, drže se za ruke, šetaju, on sa maskom, ona bez… I šta će biti kad se poljube.

Srećem ljude jedva vuku brašno, pirinač, ulje… znam neke ni špajz nemaju, gde će to da drže – ispod jastuka. Kažu da je pasulj idealan za pod glavu, a u njemu je skrivena i predskazivačka moć. Spavaš, a gledaš sudbinu.

U ovakvim situacijama nekako je najočigledniji taj egoizam koji izbije iz pojedinca. Nije to samo naš specifikum. Pazite, na zapadu koji se guši u izobilju – prazni rafovi. Kao da će smak sveta. Šta će ti zalihe ako sve ode dovraga.

Kaže mi „moja apotekarica“ iz Norveške, dolaze joj pacijenti i traže lekove za godinu dana. Strah je čudo i nije u srazmeri sa kupovnom moći. Čini mi se da je sirotinja najmanje zabrinuta što bi za Srbiju mogao biti plus.

Kako ljudima malo treba da se obrukaju. Videli ste, pretpostavljam, planetarnu pomamu za toalet papirom. Pazite, Japanci koji važe za  moralne gromade počeli su u panici da kradu wc papir iz javnih klozeta. To je trenutno strateški proizvod u svakoj zemlji. A zapravo pokazuje koliko je ljudima zadnjica važna. Kod pojedinaca je evoluirala u organ mišljenja.

Gledajte na koronavirus i sa druge, vedrije strane. Ako na situaciju ne možete da utičete, igrajte karte sa prijateljima, to deluje blagotvoro, znam iz vremena bombardovanja. Završite posao koji razvlačite, spremite najteži ispit… a ako morate da radite tražite od šefa povišicu.

Najvažnije od svega je, gde god bili, smanjite gledanje tv i jurnjavu za vestima po Internetu. U televizore su se uvukli proizvođači panike i samo se smenjuju. Tobož smiruju nas, a ubrizgavaju nam dozu na dva sata. Pogledajte vesti jednom, eventualno dva puta dnevno i off.

Ako vas predoziraju nema vam pomoći. Postaćete deo gomile bez obzira što sedite kod kuće. A gomila se ponaša drugačije od pojedinca. Ona je povodljiva, nepouzdana i sklona preterivanju. Gomila je netolerantna i podložna lažnom zaključivanju, jer nema dovoljno podataka. I njom se lako upravlja.

Ljudski je osećati strah, osećaj straha nam pomaže da preživimo. Panika razara i od ljudi pravi zveri. Imajte to na umu i sačuvaćete i život i novčanike i dostojanstvo.

Nemojte da se kad korona protutnji stidite sami sebe. Da vam se to ne bi desilo mislite i na druge, ne samo i jedino na sebe.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Click