Dijagnoza korone za samo sat vremena

26. mart 2020.
Pogon kompanije „Kiagen“ u blizini Kelna, koji proizvodi testove na COVID-19, povećao je proizvodnju na milion i po testova mesečno. Test je unapređen i dijagnostikuje prisustvo korona-virusa za samo sat vremena.
52899390_303
Foto: picture-alliance/dpa/Keystone/D. Balibouse

U pogonu „Kiagena“ (Qiagen) u Hildenu kod Kelna jedva uspevaju da odgovore na trenutnu potražnju. Ta biotehnološka kompanija proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, a to sada uključuje i brzi test za novi korona virus.

„U vrlo kratkom roku smo povećali proizvodnju za više od 70 odsto. Toliko smo je intenzivirali da ćemo sa sadašnjih milion i po testova mesečno – a ide jedan test po pacijentu – na kraju godine moći da proizvedemo 20 miliona testova mesečno“, kaže Tomas Turinger, portparol firme.

Od protekle sedmice – za čitavu Evropu

Kompanija Kiagen je brzo reagovala na novonastalu situaciju. Oprema za testiranje koja je na tržištu od 2018. godine unapređena je i sada može da dijagnostikuje prisustvo korona-virusa za samo sat vremena. Taj brzi test predviđen je za upotrebu u bolnicama i laboratorijama, a od protekle sedmice može da se koristi u čitavoj Evropi.

„Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države. Razlika se posebno ogleda u tome koliko su države brzo prepoznale virus i da li su brzo postupile ili ne“, kaže Turinger. „Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recio SAD-a. Potražnja za testovima ipak raste u svim zemljama. Iz tog razloga je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u celom svetu.“

Rezultati kompanije Kiagen probudili su interesovanje kod drugih kompanija. Američki proizvođač opreme za laboratorije, Termo Fišer, spreman je da kupi Kiagen za oko deset milijardi evra.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.