Pet minuta sa Dr Snežanom Mišić

25. August 2020.
Istoričarka umetnosti Snežana Mišić programska je direktorka Galerije Matice srpske, angažovana na kreiranju, organizaciji i realizaciji programske delatnosti Galerije i njenom delovanju na polju međunarodne saradnje. Kao autor i saradnik priredila je veliki broj izložbi, pratećih kataloga i publikacija.
Pet minuta sa Snežana GMS
Foto: Novi magazin

Otkad je ovog proleća proglašena pandemija, Galerija Matice srpske imala je niz programa prilagođenih novonastaloj situaciji, a jedan od najzapaženijih bio je svakako onaj u kojem je publika mogla da učestvuje u onlajn akciji, kada je svako mogao da se fotografiše kod kuće po uzoru na neku od slika iz bogate kolekcije Galerije Matice srpske. Sada je ulazak u Galeriju na Trgu galerija u Novom Sadu ponovo dozvoljen, ali za ne više od deset ljudi. Stručni tim Galerije, uprkos svemu, organizuje niz inovativnih programa kako publika ne bi ostala uskraćena. Upravo o novim programima, najavljenim već za predstojeći vikend, za Novi magazin govori programska direktorka Galerije Matice srpske Snežana Mišić.

 

*Od početka avgusta u Galeriji Matice srpske osmišljen je novi program “Prepusti se umetnosti”. Lep savet i poziv publici… Šta mogu da očekuju u okviru ovog programa?

Želja nam je bila da našim posetiocima pružimo kratak predah uz umetnost, imajući u vidu svu teskobu i nelagodu uzrokovanu još uvek vrlo aktivnim koronavirusom. U vreme kada se propagira fizička distanca, kada su okupljanja i druženja ograničena, muzej se pokazao kao najbezbednije mesto, kao idealno mesto za “beg od stvarnosti”, opuštanje i prepuštanje umetnosti. Kako bismo boravak i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, pripremili smo posebnu prostoriju u okviru Stalne postavke ‒ sobu za prepuštanje umetnosti, u kojoj vas svake nedelje očekuje drugo umetničko delo. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i osvetljenja u prilici ste da budete sami sa umetničkim delom i da ga doživite na sebi svojstven način.

 

*Ove sedmice to je jedno Lubardino delo?

Da, sve do nedelje 23. avgusta u sobi za prepuštanje izloženo je delo Petra Lubarde “Kvrgava stjena” iz 1951. Apstraktni prikaz planinskog predela izveden slobodnim, brzim i spontanim potezima iz ruke Petra Lubarde uvodi posetioce u svet simboličkog i uz odgovarajuće zvuke stvara posebnu atmosferu idealnu za beg od svakodnevice.

Poslednjih nekoliko meseci usled nemogućnosti da se najrazličitiji kulturni događaji održe u našem gradu, osećaj da nam je kultura odsutna postaje sve prisutniji. Međutim, muzeji i galerije su mesta otvorena za publiku, u kojima se i dalje nesmetano može uživati u kulturi i umetnosti. Zato kreirajte vama sigurnu i prijatnu atmosferu, posetite Galeriju Matice srpske sami ili sa svojim najbližima i prepustite se umetnosti.

 

*Uz pomenuti program i dalje je vrlo aktuelna izložba “Inspirisani Italijom”, posvećena srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije.

Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena su italijanska “iskustva” srpskih umetnika 19. i 20. veka koja nam pružaju mogućnost da se na posredan način upoznamo sa italijanskom umetnošću, da saznamo na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bilo da su studijski boravili u Italiji ili su tokom školovanja u evropskim umetničkim centrima učili pred delima velikih italijanskih majstora. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama, gradili su vezu između svog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći srpsku umetnost u nove tokove.

Izložba je otvorena još početkom marta. Usled nemogućnosti da tokom protekla tri meseca realizujemo prateći program izložbe, odlučili smo da našim posetiocima ne uskratimo da se više upoznaju sa izložbom, njenim konceptom i umetnošću inspirisanom Italijom. Zato će tokom letnjih meseci biti realizovana predavanja i stručna tumačenja u redovnom Galerijskom terminu za prateće programe ‒ petkom u 19 sati. U petak 21. avgusta održaće se autorsko tumačenje izložbe Stanislave Jovanović, kustoskinje Galerije Matice srpske. Tumačenjem će biti ukazano na srpsko-italijanske kulturne i umetničke veze. Uz tumačenje kopija dela prema italijanskim majstorima Parmiđaninu, Gvidu Reniju i Pompeu Batoniju, biće predstavljeni i crteži italijanskih gradova i predela, kao i grafički listovi stranih umetnika nastalih prema Rafaelu, Ticijanu i Anibale Karačiju. Posetioci će imati priliku da čuju nešto više o konceptu izložbe i srpskim umetnicima koji su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su bili u prilici da vide u gradovima Evrope.

 

*A iz “Italije” publika može odmah sledećeg dana, u subotu da poseti “Pariz”. Idealno za ovo vreme kada su ljudima uskraćena putovanja.

To je posebna priča, naš porodični dan u Galeriji, te je program prilagođen i odraslima i deci. To je novi program u Galeriji Matice srpske, namenjen porodicama. Poučeni iskustvima tokom prethodnih meseci koji su nas usmerili na naše bližnje, podstakli na prisnost i ponovo ukazali na vrednosti porodice, odlučili smo da nastavimo da negujemo ovu povezanost i pokrenuli poseban porodični dan u Galeriji Matice srpske. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom, koristeći specijalni porodični vodič, kroz igru uloga i zanimljive igre, zadatke i različite tematske celine otkrivaće priče o umetnicima i umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske. Porodični dan održava se svake subote od 10 do 18 sati po simboličnoj ceni od 150 dinara za celu porodicu. Za ovu subotu smo spremili nešto posebno. Očekuje ih avantura “Začarani magijom Pariza”, koja im otkriva kako su srpski umetnici, oduševljeni Gradom svetlosti – Parizom, često tamo odlazili, učili, družili se i slikali. Zahvaljujući njihovim delima upoznaće se s kulturnim nasleđem i znamenitostima grada Pariza.

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click