Večno vraćanje Vesne P.

2. novembar 2019.
Do skora mišljah da su takozvani apstinenti – dame i gospoda koji nikada i ni pod kojim uslovima ne izlaze na izbore i ne glasaju ni za koga – idioti (ne samo u antičkom značenju te reči) i teški tutumraci, odnedavno pak mislim da su to „najumnije srpske glave“ koje uviđaju besmisao ovdašnjeg političkog opsenarstva (svih boja)…
BASARA2-26-678x382.jpg
Fotografija preneta sa portala Danas online
Piše Svetislav Basara

… večnog vraćanja istog (pod drugim imenima) i koje posledično ne podležu amocima na koje ih huškaju političke hunte. Svih boja.

Apstinenti, kao i svi drugi, podnose sve nelagode života u ovom Budalistanu, ali bar ne kreče džaba. Ali „oni uopšte ne misle“ – graknuće fanovi vlasti i opozicije – možda su u i pravu, ali ako je i tako, onda apstinenti odlično ne misle.

Od prvih sledećih izbora – pa dok se drugačije ne naredi – i moja malenkost će se pridružiti apstinentima u nemišljenju i idiotizmu. Ali u sopstvenoj organizaciji, ne u Đilasovoj.

Prekjuče mi Nenad Prokića via Viber posla poruku u kojoj je pisalo da je Vesna Pešić u intervjuu Peščaniku (koji mi je promakao) ustvrdila da je u toku režimsko tabloidna satanizacija Đilasa, kojoj smo se pridružili, ja u Famoznom, a Prokić učešćem na nekoj tribini na kojoj je o Đilasu rekao to i to, inače, suštu, istinu, so help him God.

Da li je to – upitah Prokića via Viber – ista ona Vesna Pešić koja je pre osam godina osipala munje, gromove, drvlje i kamenje na JexS-a, Jeremića i Đilasa i koja je – da bi ih „srušila“, u čemu je uspela (i neka je) – mesecima huškala na bele listiće. Da, da – odgovori Prokić – to je ista ta Vesna za koju je izvesno vreme nakon demokratskostranačkog strmpoizda – Vrhovno Prevashodstvo (tada u fazi Overlorda) bio „Šarl de Gol“.

Izgleda da se Šarl de Gol u međuvremenu pretvorio u Šarla akrobatu, pa je Vesna pribežište ponovo potražila u Đilasu, koji – kaže Pešićeva – „nije cvećka“, ali je ipak „opozicija“. Davno smo valjda apsolvirali da je „opozicija“ pozicija u političkom sistemu, nikakav vrednosni sud, još manje moralna kategorija.

Moja „satanizacija“ Đilasa – mislio sam da to Vesni neće promaći – ne proističe iz mog nezadovoljstva Đilasovom arogancijom, njegovim bivšim poslovima i danima i sadašnjom (nepostojećom) politikom, nego iz Đilasovog eksplicitnog odbijanja svake primisli o promeni dubinske strukture opsenarsko-lopovske vlasti.

Đilasu, dakle, & Co ne smeta izvorište svih ovdašnjih zala – koruptivni podnarednički pluralizam – njima smeta isključivo Vučić, u stvari ne ni Vučić nego to što oni nisu na Vučićevom mestu. Na kome će se – hteo to neko ne hteo, glasao neko ne glasao – Đido & Co relativno skorih dana i naći.

Ali ne znam šta Vesnu navodi na pomisao da bilo kakve personalne promene unutar zahuktale mašinerije primitivizma i korupcije, mogu doneti išta osim večnog vraćanja istog. Tu bi moglo pomoći samo sasecanje u korenu, samo stvaranje nove države Srbije, from scratch, što kažu Anglosasi. Šta da vam kažem, spremte se spremte, beli listići.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.