Festival ‘Mirdita, dobar dan!’ iduće nedelje u Beogradu

16. Oktobar 2020.
Jedinstveni festival kulture „Mirdita, dobar dan!“ koji Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, održaće se od idućeg četvrtka, 22. oktobra, do subote, 24. oktobra.
Mirdita-dobar-dan-festival.jpg
Inicijativa mladih za ljudska prava je najavila da će zbog epidemije korona virusa festival ove godine biti manji nego obično, a biće priređen uz poštovanje svih epidemioloških mera.
„Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova“ – izjavio je Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala.

Objasnio je da, pored politike i privrede, dve strane treba „da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima: ‘Mirdita, dobar dan!’ „.

Tokom tri dana Festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu Beograd-Priština, o članstvu Kosova u UNESCO, o saradnji mladih iz srpskog i albanskog društva.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica pokrenu promene i stvori tradicija saradnje kao doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, navedeno je u najavi Festivala.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Share