Aplikacijom o zagađenju

14. januar 2020.
Zahvaljujući investiciji koja je vredna oko 100 hiljada evra, Pirot će do kraja godine dobiti automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha, izjavio je za Danas gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.
balazs-ketyi-sScmok4Iq1o-unsplash
Ilustracija, foto: Balázs Kétyi/Unsplash

Ovaj projekat Grad Pirot će realizovati u saradnji sa Regionalnom deponijom Pirot, Zavodom za javno zdravlje u Pirotu i sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Prema rečima Vasića, pregovara se sa Slovačkom i Češkom ambasadom o donaciji za mernu stanicu, koja bi bila opremljena najsavremenijom opremom.

– Želimo da građanima predočimo pravo stanje i da putem aplikacija na mobilnom telefonu prate kvalitet vazduha u gradu. Mislim da ćemo to uraditi do septembra. Slovačka ambasada finansirala je ranije postavljanje automatske meteorološke stanice na Regionalnoj deponiji Pirot. Ukoliko i ne bude donacija, Grad je spreman da finansira instaliranje automatske merne stanice, kaže Vasić. On dodaje da će kvalitetu vazduha doprineti i to što će Gradske toplane umesto mazuta za daljinsko grejanje koristiti gas.

– Prema našim informacijama, Pirot nije u grupi najzagađenijih gradova u Srbiji, ali pre svega zimi vazduh zagađuju mnoga individualna ložišta. To nije lako rešiti. Pored toga povećan je i saobraćaj i imamo industriju, pa bi trebalo omogućiti da preduzeća koriste gas i da država uradi interkonekcije između Sofije i Niša. Kad se to završi, onda bi kompanije “Tigar tajers“ i “Tigar a.d.“ umesto uglja koristili gas.

Ovih dana će Gradska Toplana početi umesto mazuta da koristi gas. Sve pripreme su završene t tako ćemo dati doprinos zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduh, kaže Vasić Prema njegovim rečima Grad Pirot intenzivno radi na zaštiti i očuvanju životne sredine ne samo kada je reč o vazduhu, već i kvalitetu vode i zemljišta. On je dodao da očuvanju životne sredine doprinosi i kapitalni projekat gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu, koji će finansirati Nemačka razvojna banka KfW, a vrednost ove investicije je oko 14 miliona evra.

Saniranje smetlišta i divljih deponija

– Sanirali smo neka smetlišta i divlje deponije na obodima reka. Pravilno upravljamo otpadom na savremenoj Regionalnoj deponiji. Uradili smo i projekat sanacije starog smetlišta u industrijskom delu grada pored Nišave. To će koštati oko tri miliona evra i taj projekat smo predočili Ministarstvu zaštite životne sredine. Tražimo sredstva za sanaciju i rekultivaciju tog smetlišta. Izgradili smo i kompostanu na deponiji, rekao je Vasić.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.