Zaštićeno područje nestaje u – saksijama za cveće

2. February 2021.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je danas od vlasti da odbrane zaštićeno područje kod Novog Pazara, stanište mnogih vrsta, iz kojeg se treset odnosi radi prodaje kao zemlja za kućno cveće.
Peštersko_polje
Peštersko polje. Foto: Njegos90 / CC 4.0

U saopštenju povodom današnjeg Svetskog dana vlažnih staništa – ritova, Društvo je podsetilo na Ramsarsku konvenciju, nazvanu po gradu u Iranu gde je potpisana 1971, s ciljem da se širom sveta zaštite vlažna i ritska područja, voda, biljke i životinje u njima.

Na teritoriji Srbije je 11 “Ramsarskih područja”, medju kojima Gornje Podunavlje Koviljsko-petrovaradinski rit, Labudovo okno, Ludaško jezero, Obedska bara, Slano kopovo, Stari Begej – Carska bara, Vlasina, Zasavica i Djerdap, a jedno od najznačajnijih medju njima je Peštersko polje.

Medjutim, ekosistem Pešterskog polja koje je na toj listi zbog najvrednijih visokoplaninskih tresava, ugrožen je – pešterske tresave se svakodnevno uništavaju iskopavanjem u privatnom interesu, radi prodaje treseta, navelo je Društvo.

“Neobnovljiv prirodni resurs završava u saksijama za cveće i plastenicima”, rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je ukazao da “institucije čija je nadležnost da prate i sprečavaju uništavanje prirode i prirodnih resursa nemo posmatraju ovaj problem”.

Upozorio je da ukoliko se hitno ne zaustavi razorno delovanje na Pešterskom polju, propašće tresave, nestaće sve značajne biljne i životinjske vrste, a lokalno stanovništvo izgubiće pijaću vodu i pašnjake od kojih živi.

Objasnio je da tresave kao sundjer zadržavaju vodu u površinskom zemljištu na inače bezvodnom kraškom terenu, filtriraju vodu i obezbedjuju izdašnost pešterskih bunara i izvora.

Na pešterskom polju je 360 vrsta biljaka, 215 vrsta ptica, 122 vrste dnevnih leptira, te je to zato Specijalni rezervat prirode.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je pozvalo Ministarstvo zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Inspekciju za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarsta i energetike i Opštinu Sjenica da spreče dalju eksploataciju i uništavanje treseta na Pešterskom polju.

Click