Nebojša Stefanović izgubio spor sa NIN-om zbog naslovne o rušenju u Savamali

11. July 2020.
Apelacioni sud u Beogradu je po drugi put poništio presudu Višeg suda u Beogradu, po kojoj je trebalo da nedeljnik NIN i novinarka Sandra Petrušić plate ministru policije Nebojši Stefanoviću 300.000 dinara zbog navodne povrede časti i ugleda, objavio je danas NIN.
Untitled-1

Po presudi koja je na sajtu Apelacionog suda objavljena u petak, Stefanović je dužan da Sandri Petrušić i NIN-u u roku od 15 dana isplati 73.200 dinara za troškove parničnog postupka povedenog povodom kritičkog članka tog nedeljnika o spornom rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala izvršenom 2016. godine.

Apelacioni sud je zaključio da se pravno stanovište, izloženo u prvostepenoj presudi ne može prihvatiti, jer Viši sud nije primenio odredbu Člana 8. Zakona o javnom informisanju, dok je ostale odredbe tog Zakona pogrešno primenio, te je izveo nepravilan zaključak na kojem je zasnovana prvostepena presuda.

“Naslovom (stranom) ‘Glavni fantom iz Savamale’ slikovito se i figurativno ukazuje na političku odgovornost ministra policije za ponašanje MUP-a prilikom rušenja u Hercegovačkoj. Takvo poredjenje predstavlja dopušten vrednosni sud koji ima činjeničnu podlogu i u izveštaju Zaštitnika gradjana”, navodi se u presudi koju je objavio Apelacioni sud.

Dodaje se da takvo poredjenje predstavlja “vrednosni sud koji je kao takav dopušten”, jer ne zahteva utvrdjivanje istinitosti, a ima činjeničnu podlogu u navedenom izveštaju Zaštitnika građana, dodaje se u drugostepenoj presudi.

“Zbog svega toga Apelacioni sud smatra da je u konkretnom slučaju interes društva na otvorenu diskusiju o političkim stvarima, pretežniji od prava tužioca na zaštitu časti i ugleda dosudjivanjem tražene naknade nematerijalne štete, jer bi se pravo medija na slobodu izražavanja nesrazmerno ograničilo, zbog čega je prvostepena presuda morala biti preinačena”, prenosi NIN u saopštenju.

Click