Ministar odbrane SAD: Nije doneta odluka o povlačenju vojnika iz Iraka; General: Pismo je greška

6. January 2020.
Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je danas da Vašington nije doneo odluku o povlačenju vojnika iz Iraka, pošto se pojavilo pismo američkog generala u kojem se nagoveštava odlazak Amerikanaca iz te zemlje.
Mark Esper
Ministar odbrane SAD Mark Esper. Foto: Beta/AP Photo/ Evan Vucci

“Nije doneta bilo kakva odluka o napuštanju Iraka. Niti ima odluke da odlazimo, niti smo poslali bilo kakve planove za povlačenje ili za pripremu povlačenja”, rekao je Esper novinarima, u vreme veoma zategnutih odnosa SAD sa Iranom, prenosi Asošiejted pres.

Esper je kazao da ne zna ništa o pismu generala američke vojske u kojem se nagoveštava da su u toku pripreme za povlačenje vojske iz Iraka, ali je naveo da ima izvesnog pregrupisanja snaga SAD.

Šef Pentagona je dodao da SAD ostaju posvećene borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku i regionu.

Irački parlament juče je zatražio od vlade da protera iz zemlje snage međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Agencija Frans pres javila je večeras da je njen novinar video pismo generala Vilijama Silija, komandanta američkih snaga u Iraku, kojim SAD obaveštavaju vojnu komandu Iraka o “repozicioniranju” koalicije antidžihadističkih snaga kako bi se “bezbedno i efikasno povukle iz Iraka”.

“Poštujemo vašu suverenu odluku kojom naređujete naš odlazak”, piše u pismu čiju su autentičnost za AFP potvrdili jedan američki i jedan irački vojni zvaničnik.

Uz to, agencija AFP je kasno večeras prenela iz Vašingtona da je pismo američke vojne komande u Iraku, u kojem se Bagdad obaveštava o premeštanju američkih snaga, verodostojno, ali da je “poslato greškom” i to preuranjeno.

To je je u ponedeljak izjavio načelnik Generalštaba, general Mark Mili.

“To je bilo nepotpisano (pismo), nacrt” pisma, namenjenog nekim iračkim vojnim komandantima, jer je poslednjih dana bilo povećanih pokreta američkih trupa u Iraku, rekao je general Mili novinarima.

“To je greška do koje je došlo bez loše namere”, rekao je general.

Tenzije širom Bliskog istoka znatno su povećane otkako su SAD u petak ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu. Napad je izveden bespilotnom letelicom na bagdadskom aerodromu.

Click