Kineske kompanije u svim velikim projektima u energetici Srbije

10. February 2021.
Kineske kompanije realizuju u Srbiji skoro sve velike projekte, od putne infrastrukture do termoelektrana u energetici, a zainteresovani su i za izgradnju hidroelektrana pošto se planira nekoliko novih.
0502 MIHAJ_1612960636.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da izmedju dve zemlje postoji odlična saradnja i da su kineske kompanije, naročito “Pauer Čajna” (Power Construction Corporation of China, PCCC) zainteresovane za izgradnju hidroelektrana.

Sa kompanijom Pauer Čajna potpisan je ugovor o izgradnji toplovoda Obrenovc – Beograd, obezbedjen je kredit kineske Ekport-imort banke i očekuje se da počne gradnja.

“U oblasti energetike radimo sa Kineskom kompanijom CMEC novi blok termoelektrane Kostolac B3. Činjenica je da taj projekat delom kasni, ali nadamo se da će ovaj blok biti završen 2021. godine. To se pripremalo svih prethodnih godina. Taj blok će raditi po svim evropskim standardima, posebno kada govorimo o emisiji štetnih gasova”, istakla je Zorana Mihajlović.

Velika kineska investicija u Srbiji je i ulaganje kompanije Zidjin (Zijin) u kupovinu Rudarsko-topionočarskog basena Bor (RTB) u čijem sastavu posluju rudnici i topionice.

“Država Srbija je insistirala, a Kineska strana prihvatila ne samo obim investicija koja će se desiti u nova rudna polja, nego i izgradnju nove topionice koja mora da bude po svim svetskim ekološkim standardima”, kaže Mihajlović

Zidjin je RTB Bor kupio 2018. godine za 350 miliona dolara, a ukupno obavezujući biznis plan iznosi 1,2 milijarde dolara.

Dve godine ranije kineska kompanija Hestil (danas HBIS) kupila je železaru u Smederevu za 46 miliona evra, a planirane investicije su 300 miliona evra.

Click