Izložbom ‘Sve naše suze’ započeo festival ‘Mirdita – dobar dan’

25. May 2022.
Otvaranjem izložbe "Sve naše suze" večeras je započeo, u Beogradu, festival "Mirdita - dobar dan", koji će se održavati na više lokacija, do 28. maja.
FESTIVAL "MIRDITA, DOBAR DAN" POCEO IZLOZBOM "SVE NASE SUZE"
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“Izložba obuhvata 34 fotografije, koje su napravila fotografi iz Srbije, sa Kosova i Severne Makedonije. To su priče  žrtava iz regiona”, rekla je Teodora Zahirović, iz Gradjanskih inicijativa, napominjući da je ovo način da se što jače čuje glas porodica ubijenih i nestalih koje još čekaju pravdu.

Prema njenim račima, ovo je i način da se pokrenu nove inicijative za gradjenje trajnog mira i deo je šireg regionalnog projekta, uz podršku Evropske unije.

“Kuluturu i umetnost koristimo u uspostavljanju pokidanih veza, ali ne zanemarujemo činjenice o tome šta se dešavalo”, rekla je Sofija Todorović, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Povodom  protesta omladine Demokratske stranke Srbije, održanog danas ranije ispred mesta gde je otvorena izložba, u Endžio Habu, rekla je da je to “manipulacija”, napominjući da su na kroz fotografije, na izložbi, date i priče žrtava iz srpskog naroda.

Na izložbi su se obratili i autori fotografija, uz poruku da je bilo i previše suza, bola i tuge. Izložba se može pogledati do 1. juna, a zatim se seli u Skoplje i Prištinu.

Festival je sutra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde je planirana pozorišna predstava “Stiffler”.

Click