Epidemija u nemačkoj klanici otkrila težak položaj radnika iz Istočne Evrope

13. May 2020.
Najmanje 260 radnika u klanici Vestflajš u nemačkom gradu Kosfeldu testirano je pozitivno na novi korona virus, a mnogi su migranti iz istočnoevropskih zemalja angažovani preko posredničkih firmi.
Virus Outbreak Germany Slaughterhouse
Foto: Beta/AP Photo/Michael Probst

Veliki broj zaraženih radnika u toj klanici na zapadu Nemačke izazvao je zabrinutost dok se polako ublažavaju ograničenja uvedena radi suzbijanja korona virusa.

Posredničke firme preko kojih su migranti angažovani za rad u klanici, obezbedjuju im i smeštaj i autobuski prevoz do posla.

Predstavnica Zelenih u Kosfeldu Ana-Monika Spalek, koja se dugo protivi praksi u mesnoj industriji da se firme pretežno odlučuju za spoljne saradnike koji rade u veoma teškim uslovima, navodi da zaraza u Vestflajšu znači da je jedna inficirana osoba mogla da zarazi gotovo sve koji su s njom bili u autobusu ili u zajedničkom smeštaju.

Medju njima je i 48-godišnji Julijan, stolar sa siromašnog severoistoka Rumunije, kome je za rad u Vestflajšu obećana nekoliko puta veća zarada od one u domovini.

Julijan, koji iz straha od posledica nije želeo da navede prezime, navodi da i dalje mora da plaća poslodavcu kiriju za sobu koju deli s kolegom, dok ne zna da li će dobijati platu dok ne radi.

Stojeći iza metalne ograde podignute kako radnici ne bi mogli da napuste kuću koju dele, na oko 15 minuta vožnje od Kosfelda, Julijan je juče čekao rezultate testa na korona virus.

Drugi u toj kući takodje su čekali rezultate testa od pre pet dana.

Vlasti su ih sprečile da idu u obližnju prodavnicu, a namirnice su im na kraju donete.

“Voda, hrana, salama – to je za sada u redu. Ali nemamo nikakvu zdravstvenu negu. Ako imamo problem, zovemo”, rekao je Julijan i dodao da žive “kao u zatvoru, kao u kavezu”.

Klanica Vestflajš je odbila zahtev za intervju, a u saopštenju je navela da je “duboko pogodjena” izbijanjem zaraze medju njenim osobljem.

Firma je navela da sada od radnika zahteva da nose maske dok rade, mere im temperaturu kad dodju na posao i rade u propisno razdvojenim malim grupama.

Klanica navodi i da pokušava da ukaže radnicima “na značaj higijene i pravila ponašanja u kompaniji i kod kuće”.

Epidemija korona virusa u klanici izazvala je nezadovoljstvo u Berlinu, a kancelarka Angela Merkel danas je priznala da o Vestflajšu dolaze “zabrinjavajuće vesti”.

“Ima značajnih mana sa smeštajem i mora da se vidi ko je za to odgovoran. U svakom slučaju, mogu da kažem da nisam zadovoljna onim što smo videli tamo”, kazala je Merkel.

Vlasti savezne države Severna Rajna-Vestfalija kojoj Kosfeld pripada, naredile su da svih 20.000 radnika u mesnoj industriji bude testirano na korona virus i odložile otvaranje kafea i restorana za nedelju dana.

Predstavnik sindikata zaposlenih u proizvodnji hrane NGG Olaf Klenke rekao je da epidemija korona virusa može da bude pravi trenutak za obračun s angažovanjem radnika sa strane u mesnoj industriji.

“Kriza izazvana korona virusom otkriva situaciju koja postoji u ovoj oblasti. Često pričamo o dobrobiti životinja u industriji, ali ono što se dogadja ljudima koji tamo rade, u najmanju ruku je podjednako važno”, kazao je Klenke.

Iako je situacija u Kosfeldu privukla najviše pažnje, slučajeva zaraze, ali u manjem broju, bilo je prethodnih dana u klanicama širom Nemačke.

Click