Oj, hrvatska mati, nemoj Srbina Jovu Pilsela klati!

3. Maj 2021.
Općina Borovo, javljeno je jučer na portalu tjednika Novosti, na svojim Facebook stranicama objavila je dvije snimke na kojima se vidi više desetaka mladića kako prolaze mjestom Borovo selo u nedjelju, na Uskrs/Vaskrs, u pratnji policije.
Drago-Pilsel-Vrisak-190519-C-4-scaled-e1582556769257-1280x719
Drago Pilsel. Foto: Privatna arhiva

Piše: Drago Pilsel

Skandiraju pjesmu ”Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati” te nakon nje Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati, dok se na drugoj snimci čuje ”Ubij Srbina”.

Glasnogovornik PU Dragoslav Živković potvrdio je da je u nedjelju, 2. maja, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te da su izvikivali ”neprimjerene poruke”. Policija je odmah reagirala, izdvojila vikače, utvrdila njihov identitet i provela kriminalističko istraživanje, izjavio je Živković.

Inače, u subotu su pripadnici vukovarskih Bad Blue Boysa u Borovu Selu iza spomenika dvanestorici hrvatskih policajaca naslikali mural u njihovu čast. Srpske institucije s istoka Hrvatske u svom su saopćenju osudile proustaško i antisrpsko divljanje grupe mladih ljudi. SDSS, Zajedničko veće opština i VSNM Vukovarsko-srijemske županije osudile su skandalozno i sramno ponašanje pojedinaca i organizatora koji su svojim uzvicima pozivali na ubistva i širenje mržnje prema srpskoj zajednici. ”Još sramnije i skandaloznije je što se taj gnusni čin događa u pratnji policije”.

”Širenje poruka mržnje i poticanje na nasilje spada u kategoriju krivičnog dela. Na ovom primeru se vidi da zakoni postoje samo na papiru i da se primenjuju selektivno. Organi reda i mira treba da štite građane i zakon, a njihovo nečinjenje i ćutanje znače odobravanje ovakvih postupaka”, navodi se u priopćenju.

”Danas zvone zvona na hramovima, pravoslavni vjernici slave najradosniji hrišćanski praznik koji znači pobjedu života nad smrti, čovjekoljublje, mir i ekumenizam. Primaju čestitke od svoje rodbine, susjeda i prijatelja katolika koji uzvraćaju na čestitanje od prije mjesec dana. Tako zajedno gradimo našu zemlju poštujući jedni druge kako su to činili naši stari. Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost. Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti”, napisao je na Facebooku potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Nije ovo jedini takav slučaj koji se dogodio prethodnih dana. Prije pet dana, točnije 28. travnja, prilikom obljetnice osnivanja 4. gardijske brigade, stotinjak mladića prošlo je kroz centar Splita pjevajući ”Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina”, o čemu je izvijestio Dalmatinski portal, javlja tjednik Novosti.

Svi koji na bilo koji način potiču nasilje ili ga čine moraju biti svjesni vlastite odgovornosti, rekao je predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za medije održanoj na uskršnju nedjelju, 2. maja, u Zagrebu, u prostoru Arhiva Srba (o kojoj je isto izvjestio tjednik Novosti), oštro osuđujući nemili događaj i divljanje navijača u Borovu koja je, nakon polaganja vijenaca hrvatskim policajcima poginulim 1991. u Borovu Selu, uz policijsku pratnju pozivala na ubijanje i klanje Srba u tom mjestu.

Izrazio je žaljenje što komemoracija stradalim hrvatskim vojnicima i policajcima, kao i poruke koje su ovih dana poslane, nisu išle u smjeru onih potrebnih za mir i život u miru 30 godina nakon sukoba.

Pupovac je istaknuo da je SNV povodom obljetnice granatiranja Zagreba položio vijence na lokacijama gdje su ljudi stradali, time pokazujući svoj osjećaj sućuti prema sugrađanima koji su stradali zbog sulude politike i odluke o granatiranju Zagreba.

”Jučer je u crkvi u Okučanima održan parastos za stradale Srbe u Bljesku, ne samo tih 22 u Medarima od 24 koji su se zatekli u selu kad je Hrvatska vojska ušla, nego i za sve koji su stradali u izbjegličkim kolonama ili kad su odlučili ostati u svojim kućama. Danas je u Okučanima za sve stradale položen vijenac ispred krsta u dvorištu tamošnje pravoslavne crkve i sve je prošlo u najboljem redu. Nitko iz SNV-a i drugih organizacija koje su polagale vijence, nije rekao ništa što bi nekog povrijedilo, niti su okupljeni bilo što dobacivali.

Ovo što se jutros dogodilo u Borovu je suprotno od svega toga. To je govor koji održava ratno stanje i koristi komemorativna mjesta i sjećanje za održavanje ratnog stanja šireći prostor mržnje, netolerancije i poticanja na nasilje”, rekao je Pupovac, izrazivši razočaranje mladima koji su divljali po Borovu i slali nasilne poruke u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalne vlasti i stranke kojoj i on pripada.

Pupovčev partner, Andrej Plenković, ali i ”svi organi i institucije na lokalnoj ili nacionalnoj razini, koji su propustili da sve ove godine naprave potrebno, trebaju se osvijestiti i shvatiti da je nakon 30 godina vrijeme da se ratne stranice zatvore, a komemorativne prakse nastave u duhu mira i poštovanja, kao što to činimo mi iz srpske zajednice”, rekao je Pupovac.

Nazvao je pogrešnom i lažnom tvrdnju da je poziv iz Borova na ubijanje i klanje Srba remećenje javnog reda i mira. ”Stvari se ne nazivaju pravim imenom, pa se ne poduzimaju ni odgovarajuće radnje. Ovdje se radi o nasilju i poticanju na mržnju prema pripadnicima srpske etničke zajednice i postoje jasne zakonske odredbe kako to tretirati”, kazao je.

***

Mislio sam danas ponuditi samo jedno razmišljanje u povodu Vaskrsa, pak potaknut vrlo kvalitetnom, nadasve ljudskom i duboko kršćanskom gestom patrijarha Porfirija koji je jučer, na Vaskrs, ručao s beogradskim beskućnicima. Vratit ću se toj temi drugom prilikom.

Danas je potrebno da napišem nekoliko stvari u vezi ovoga pozivanja na klanje Srba u Borovu.

Kao prvo, što već postoji kao uhodana praksa, Katolička Crkva u Republici Hrvatskoj ne osuđuje ovakve izljeve najstrašnijeg oblika govora mržnje. Trebao se, prije svih, oglasiti đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Ali nije! Što je veliki propust tim više što Hranić rukovodi poslovično neučinkovitom Komisijom HBK za pravdu i mir. Trebao se oglasiti i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, Želimir Puljić, ako je već osjetio potrebu da patrijarhu Porfiriju javno čestita Uskrs. I on šuti. I ne samo što šuti, već nikakvih znakova ne daje da pokaže ima li problem sa time što njegov svećenik, župnik župe Sali na Dugom otoku, razvija barijak koji veliča ustaštvo!

Drugo, ovoga se puta oglasila Vlada RH i dala je priopćenje. Prenosim ga: ”Vlada najoštrije osuđuje današnju skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara. Za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na današnji dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovu Selu. U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani”.

Treće, što je činiti nama, hrvatskim građanima? Ovakav govor mržnje i takvo sijanje nemira u građanstvu nije dopušteno, nije moralno i nije ljudsko. Mi toga moramo biti svjesni i moramo se znati postaviti, a ne okretati glavu kao da se nas to ne tiče jer, eto, događa se tamo u nekom Borovu Selu, daleko od naše kuće!

Takve harange moramo smjesta osuditi i potaknuti sugrađane da ih prekinu pa pozivam sve moje kolegice i kolege da ih ne odšute.

Ovo nije šala, ljudi, ovo su itekako opasne stvari jer nas vraćaju u užasne devedesete godine i promoviraju diskurs građanskoga rata koji se dogodio paralelno s agresijom Miloševića i JNA na Republiku Hrvatsku.

Zar je moguće da ima naših sugrađana, ma koliko mladi bili, koji rat zazivaju, pak, onih starijih koji kao da se rata nisu zasitili i odobravaju i koriste mržnju kao gorivo, u ovom slučaju i etničku mržnju?

Ne odustajmo, ljudi, od mira. Uskrsli Gospodin nas poziva da ne mrzimo, da ne slavimo nasilje. Potrudimo se, svim snagama, da ovo društvo bude pametnije, obrazovanije i bogatije. Zrelo da se uvijek promoviraju kultura mira, snošljivost i dijalog. Bez straha od bilo koga.

Oj, hrvatska mati, nemoj nikog klati! Pa ni Srbina koji se ovdje potpisuje.

***

Od srca vam želim sretan Vaskrs. Vaistinu Gospod vaskrse!

Vaš brat u Kristu, Jovo Pilsel.

Tekst je prenet sa portala Autograf.

Share