Dupli aršini

24. May 2021.
Preživeti dvadeset sedam godina na ovdašnjem medijskom tržištu veliki je uspeh.
45809629_763178210688783_7280775212390416384_n
Foto: facebook.com/sto.plus.7

Piše: Veran Matić

Beta i Fonet najbolje znaju koliko je teško opstati u neregularnim uslovima nepostojanja istinske tržišne konkurencije. Zato svaka njihova godišnjica predstavlja uspeh koji je postignut uz velika odricanja i žrtve. Nažalost, poslednja je bio Dragan Janjić. glavni i odgovorni urednik Bete.

Razgranate aktivnosti i projekti agencija trebali bi da im omoguće stabilno poslovanje i siguran opstanak. Da to nije slučaj, rečito se vidi na primeru Betinog radija Sto plus u Novom Pazaru koji po rečima Ljubice Marković, jednog osnivača agencije, predstavlja “oazu slobodnog novinarstva u regionu Sandžaka.” Ovakvu ocenu ne prati i status te stanice na konkursima za projektno sufinansiranje u lokalnim samoupravama u toj oblasti. Umesto da se gaje retki disontnanti glasovi koji se bore za zaštitu i promociju javnog interesa, Radio Sto plus se iz godine u godinu, iz konkursa u konkurs suočava sa nesrazmernom raspodelom budžetskih sredstava koji se usmeravaju ka Radio-televiziji Novi Pazar koji se dodatno uvećava  novcem  za produkcije u vlasništvu zaposlenih koje se emituju na ovoj medijskoj kući. Argument srazmerno veće slušanosti, glednosti i uticaja mogao bi se delimično uvažiti da ne postoji neprirodna nesrazmera poreskog novca koji se preusmerava ka RTV Novi Pazar što ih čini republičkim rekorderom kada je u pitanju projektno sufinansiranje.

Već sam mnogo puta opisivao mehanizme funkcionisanja komisija širom Srbije koje omogućuju ovakve rezultate konkursa. U Zrenjaninu je vaskrsnula predstavnica Asocijacija Radio televizije Srbije koja je u tročlanoj komisiji sa predstavnicima Asocijacije elektronskih medija Comnet i Društva novinara Vojvodine omogućilo da većina novca putem projekata bude presumereno televiziji u vlasništvu Radoice Milosavljević.

Tri pomenute GONGO (Government organized non-government organization) organizacije svojevremeno su bile na sastanku sa ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković koja im je na taj način dala dodatan legitimitet iako dve od pomenutih organizacija nemaju čak ni sajt odnosno elektronsku prezentaciju na kojoj ministarka insistira kada su u pitanju kulturne institucije širom Srbije.

Ovakvi ishodi brojnih konkursa daju za pravo ocenama niške koleginice Ivane Petrović koja misli da stanje u “novinarstvo nikada nije bilo u gorem položaju.” Jedan od primera za ovu argumentaciju je i podatak da su u Nišu “sredstva iz budžeta dodeljena vrlo selektivno i da je ove godine 69 miliona dinara dodeljeno „skoro u totalu“ medijima čiji su vlasnici bliski SNS.”

Ohrabruje da Ivana, koja je ujedno članica Upravnog odbora ANEM-a smatra da “iako demorališuće za neke”, ovakvi ishodi predstavljaju “za nas nekoliko čak i stimulans, podsticaj da nešto menjamo, da se hvatamo u koštac s problemima.“ Slažem se. Teško je ali se ne možemo predati bez borbe. Baš kao i novinske agencije i svi profesionalni mediji, koleginice i kolege koji čuvaju čast profesije.

Click