Petnaest godina od ubistva Brisa Tatona: Vinovnici ubistva ponovo na tribinama

17. September 2024.
Petnaest godina je prošlo od kada su huligani u centru grada ubili francuskog navijača Brisa Tatona i isto toliko od kada su predstavnici države čvrsto obećali obračun sa huliganima. U međuvremenu se desila i promena vlasti i čula se poruka da država za obračun sa huliganima nema snage. Desile su se i promene na tribinama Partizana, ali se onda krug zatvorio - na tribine se vraćaju isti oni koji su bili u zatvoru za ubistvo Tatona.
8082de1c79ab59f7c4a057bad0f0ba16c5a66ffaf9f0f2c6c9a63c393c3b5a04
Bris Taton - ilustracija Insajder

Izvor: Insajder

Brisa Tatona, navijača francuskog fudbalskog kluba, brutalno su pretukli huligani skriveni iza navijačkih boja Partizana. Snimak francuskog državljanina pretučenog bejzbol palicama, šipkama i bakljama po svemu sudeći nije bila dovoljno upozorenje.

Za teško ubistvo Brisa Tatona osuđena je grupa od 15 navijača fudbalskog kluba Partizan, tačnije podgrupe Alkatraz.

Ipak, već tada je reakcija države kada su u pitanju huligani bila neadekvatna. Republički tužilac je podneo zahtev za zabranu ekstremnih navijačkih grupa, koja je pala na ustavnom sudu. Umesto toga je bilo dovoljno da se na huligane jednostavno primene zakoni.

Kako su tada otkrili novinari Insajdera protiv vođa navijačkih grupa policija je godinama podnosila krivične prijave za najteža krivična dela koje ili nisu procesuirane ili su postupci trajali godinama.

”Tu ima i ubistva i nedozvoljenog držanja i stavljanja u promet opojnih sredstava, iznuda, raspirivanja rasne verske nacionalne netrpeljivosti nasilničkog ponašanja nedozvoljenog držanja municija i oružja… Širok spektar krivičnih dela gde se oni pojavljuju kao izvršioci”, rekao je Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave Policije za Grad Beograd u Insajderovom serijalu ”Nemoć države”.

Nije tajna da su sve političke partije podilazile huliganima koji sebe nazivaju navijačima, a koji se za potrebe raznih pojedinaca lako pretvaraju u pravu armiju razbojnika koji prebijaju svakoga ko im zasmeta. Jedina razlika je što su jedni tvrdili da će problem rešiti a nisu ga rešavali dok su drugi tvrdili da za to nemaju snage.

Boris Tadić, tadašnji predsednik Srbije je u septembru 2009. obećao da će Srbija u slučaju Brisa Tatona reagovati sa najvećom mogućom ozbiljnošću. To će, naveo je tada, biti princip strogosti primenjen u ovom slučaju.

Sedam godina kasnije, u avgustu 2016. tadašnji premijer Aleksandar Vučić javno je priznao da Srbija nema dovoljno snage za obračun s huliganima.

”Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban opštedruštveni konsenzus za neke stvari”, naveo je.

Odlaskom u zatvor dela odgovornih za ubistvo Brisa Tatona upražnjen prostor na tribinama Partizana zauzela je grupa zvana Janičari. Koliko su se osećali nedodirljivi pokazao je snimak napada na predstavnike rukovodstva kluba.

Vođa Janičara Aleksandar Stanković ubijen je 2016 u mafijaškom obračunu, a njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk preuzima i tribine i druge poslove.

Kada su Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni početkom 2021. najviši predstavnici države su tvrdili da je njegova grupa bila jaka kao nekada zemunski klan. Javno su pokazivali fotografije raskomadanih tela suparnika Belivukovog klana.

Hapšenjem Belivuka tribine su ponovo upražnjenje. Nekoliko meseci kasnije Đorđe Prelić, koji je osuđen za ubistvo Brisa Tatona, pušten je na uslovnu slobodu nakon neobičnih odluka tužilaštva i suda. Odmah se ponovo vratio na tribine, a država još jednom pokazala svu svoju nemoć.

 

Tekst je prenet sa portala Insajder.

Click